Vakıf Kültür Varlıkları İhalelerinde Ek ve Artırımlı Fiyat Düzenlemesi

Yeni Düzenlemelerle Restorasyon Projelerinde Fiyat ve Süre Avantajı

11 Mayıs 2024 tarihli ve 32543 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile “Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımı, Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımları Usul ve Esasları”na yeni bir geçici madde eklendi. Bu düzenlemeyle, geçici madde 5 kapsamında, restorasyon ve çevre düzenleme projelerinde fiyat farkı hesaplanması ve süre uzatımı sağlanacak.

Yeni düzenlemeye göre, Vakıf Kültür Varlıkları onarım ve restorasyon projelerinde;

  • Fiyat Farkı Hesaplanması: 01.01.2024 - 31.12.2024 tarihleri arasında yapılan çalışmalar için fiyat farkı hesaplanacak.
  • Süre Uzatımı: Yüklenici firmalar yazılı başvuruda bulunarak süre uzatımı talep edebilecekler.

Bu düzenlemeler, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun geçici 7’nci maddesine göre uygulanacak. Geçici madde 5 kapsamındaki projelerde fiyat farkı hesaplanabilmesi ve süre uzatımı için;

  • İhalenin Tarihi: İhalenin 01.03.2023 tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor.
  • Devam Eden İşler: Projelerin 28.12.2023 tarihi itibariyle devam ediyor olması (geçici kabulü onaylanmamış olması) gerekiyor.

Geçici Madde 5 Kapsamındaki İşlerde Uygulama

Bu düzenleme, hem ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına dair hüküm bulunan hem de bulunmayan sözleşmelerde uygulanacak. Fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunan sözleşmelerde, fiyat farkı artırılarak hesaplanacak. Hüküm bulunmayan sözleşmelerde ise 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun geçici 7’nci maddesine göre fiyat farkı hesaplanacak.

Başvuru Süreci: 11.05.2024 tarihinden itibaren otuz (30) gün içerisinde yazılı başvuruda bulunan yüklenicilere, altı ayı geçmemek üzere süre uzatımı verilebilecek.

İlgili Düzenlemeye Ulaşım

Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımı, Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımları Usul ve Esaslarında yapılan değişikliklere buradan ulaşabilirsiniz.

birim fiyat

Bültenimize abone olun

Birim fiyat güncellemeleri ve haberleri kaçırmayın

birim fiyat
Vakıf Kültür Varlıkları İhalelerinde Ek ve Artırımlı Fiyat Düzenlemesi